Jdi na obsah Jdi na menu
 


Twilight sága - 2.díl Nový měsíc

26. 2. 2011

 

 

Nový měsíc


UPOZORNĚNÍ

Následující část článku vyzrazuje zápletku nebo rozuzlení díla.

V 1. kapitole knihy oslavíme s Bellou její osmnácté narozeniny. Je dokonale šťastná... má svého Edwarda a James se stal už pouhou rozmazanou šmouhou. Bella, která všem nakáže, aby jí nedávali žádné dárky, je nemile překvapena, když jí Alice uspořádá narozeninovou oslavu. Vše se zvrtne ve chvíli, kdy se Bella řízne o papír. Jasper okamžitě zareaguje a snaží se Bellu napadnout. Edward ji ale stihne zachránit. Jasper se raději od Belly drží dál, Edward je ze všeho smutný a viní sebe, že zas Bellu vystavil nebezpečí. Začne se od Belly odtahovat. Začíná být chladný. Jednoho dne ji Edward vezme do lesa, kousek za její dům a tam jí sdělí, že odjíždějí... Bellu najde Quileuťan Sam Uley v lese, tak jak ji tam Edward opustil. Zjistí, že ji hledalo celé město. Cítí se, jako by umřela.

Odchod Edwarda ji hluboce zasáhl a stará Bella už není. Měsíce ubíhají a Bella se opět probouzí... na příkaz Charlieho se dohodne s Jessikou, že půjdou společně do kina. Při cestě z kina si všimne, že u vstupu do nějakého baru stojí parta chlápků. Ihned si vybaví situaci z Port Angeles. Z nějakého nejasného důvodu se k nim vydá... Zjistí, kdy může slyšet Edwardův hlas - když se řítí do nějakého nebezpečí. A od té doby se snaží do problémů dostávat častěji. Dalším krokem který pro to podnikne je, že si vezme dvě staré motorky. Ty jsou ale v dezolátním stavu a tak si vzpomene na svého starého přítele Jacoba Blacka, který se vyzná v autech a motorky jistě zvládne. Jacob je nápadem o motorkách nadšený, a tak se rozhodne obě zpravit. Dohodne se s Bellou, že jedna bude jeho a druhá Belly za cenu toho, že ji naučí na ní jezdit. Najednou je v rezervaci veškerý svůj volný čas. S Jacobem se velice rychle sbližují. Bella přestává cítit bolest z Edwardova rozchodu, ale jakmile není v dosahu Jacob, bolest se vrací. Nadchází den D. Jacob dává Belle poslední rady a Bella staruje motorku. V hlavě jí opět zní Edwardův krásný, zlověstný hlas. Bohužel první pokus řídit motorku se nevydaří a tak nabourá. Po této neblahé zkušenosti přemýšlí, jak jinak vyvolat Edwardův hlas. Napadne jí, že třeba na “jejich“ louce by mohl být nějaký důkaz o jeho existenci a tak se tam s Jakem vydají. Louku ale nenajdou. Během pobytu v rezervaci se začínají dít podivné věci a Jake se jí se vším svěří. Má strach ze Sama a jeho “gangu“.

Krom toho se ve městě a okolí množí zprávy, že lidé spatřili obrovského vlka a že mizí lidé. Bella pozve Jacoba a kamarády ze školy na film. Nakonec zbyde pouze Mike, takže z celého kina se stane trapná situace. Bella záměrně vybere krvák a Mikovi se při něm udělá špatně až skončí s hlavou v záchodě. Zjistí, že Mike chytil nějakou střevní chřipku a že ona jí od něj chytla také. I Jake hlásí, že je nemocný. Po nějaké době jí ale dojde, že Jake asi žádnou střevní chřipku nemá. Dlouhou dobu se jí neozývá. Jeho táta Billy Black tvrdí, že je stále nemocný, ale Charlie ho zas viděl ve městě s kamarády. Bella se rozhodne, že se pokusí najít ještě jednou tu louku, kde byla s Edwardem. Najde ji a také tam potká starého známého Laurenta. Ten jí vysvětlí, že Victoria má plán jak ji zabít a že je opravdu krutý. Vysvětlí jí, že jí to usnadní tím, že jí teď zabije, ale než se na ní stačí vrhnout, napadne ho smečka vlků. Bella je vyděšená a diví se, že jí také nenapadli... Jednoho dne se Bella naštve a dojede si za Jacobem přímo do rezervace. Tam ho najde ve společnosti Sama. Je ostříhaný a mužnější. Vezme si ho stranou a snaží se s ním promluvit. Jacob je ale odtažitý a rozhovor končí Bellinými slzami. Ještě ten večer k ní Jacob přijde oknem. To jí okamžitě připomene Edwarda, který k ní chodil noc co noc taktéž oknem. Jake se jí snaží vysvětlit, že se s ním něco stalo, něco, co jí nemůže říct, ale že je dost chytrá, tak na to přijde sama. V noci se zdá Belle sen o obrovském vlkovi a vše pochopí. Jake je vlkodlak a stejnak tak Sam, který je tzv. alfa a nevede gang, ale smečku. Jacob jí pak ještě vysvětlí jak to mezi vlky chodí. Když alfa poručí, musí prostě poslechnout a že on by správně měl být alfa, ale odmítnul to. Také jí poví, že slyší navzájem své myšlenky. Dozví se také, že se v okolí pohybuje nějaký upír - žena. Bella si ihned domyslí, že je to Victoria. Všechno co se stalo (viz první díl) sdělí Jacobovi a vše pak přednesou Samovi. Samova smečka teď často běhá po rezervaci a snaží se zachytit nějakou stopu. Bella ale začíná být často sama a napadne jí, že skočí z útesu. Myslí si, že zas uslyší Edwarda.

Nemýlí se. Ve chvíli kdy ale dopadne do rozbouřené vody také zjistí, že už se nikdy nevynoří. V tu chvíli se jí zjevuje Edwardova postava a ona je nevýslovně šťastná. O chvíli později už ji drží ohromné Jacobovi ruce. Když jí veze domů, cítí Jake v jejím domě upíra. Zpočátku si myslí, že je to Victoria, ale pak Bella pozná Carlisleovo auto. Celá šťastná se vrací do domu, kde najde Alici. Ta se po své vizi, kdy viděla Bellu spáchat sebevraždu vrátila do Forks. Edward o ničem neví. Bella Alici vypráví o vlkodlacích, o Victorii. Nešťastnou souhrou náhod se to dozví Edward, a tak když zemře Charlieho kamarád Harry Clearwater a chystá se na pohřeb... si Edward díky Jacobovi myslí, že Bella je opravdu mrtvá a odhodlá se k zoufalému činu. Rozjede se do Volterry, kde sídlí mocná upíří rodina - Volturiovi. Nejdřív zkusí, jestli by mu jen tak nevzali život, ale pak se rozhodne, že přejde polonahý v poledni po nádvoří, kde ho všichni uvidí zářit a tak zjistí, že není člověk. Volturiovi ho za to potrestají smrtí. Alice a Bella nemají mnoho času, a tak se za ním do Itálie rozjedou. Jacob je zničený. Jejich vztah už začínal ústit v něco většího než v přátelství a Bella už byla téměř rozhodnutá, než se objevila Alice, že se pokusí dát Jacobovi to co chce. Místo toho teď odjíždí. V Itálii jde o čas. Blíží se poledne a náměstí Volterry je plné lidí, protože se slaví svátek svatého Marka. Belle zbývá 5 minut do Edwardovy sebevraždy,neví kam má jít.Běží po schodech a najednou uvidí věž s hodinami pod kterými má být Edward.Je přesně dvanáct hodin a Edward se začíná objevovat,Bella se rozutěká,chytne Edwarda kolem krku a posune ho do stínu.Přijdou tam Volturiovi a zavedou je do velké místnosti kde přemýšlejí co s ní.Rozhodnou se si ji zabít,ale Edward to tak nenechá a začne s Felixem bojovat.Bella to už nemůže vydržet a zvolá že ať zabijí ji a ne Edwarda.Volturiovi nad tím začnou přemýšlet a řeknou že se stane upírkou,všichni souhlasí pod podmínkou že se to odehraje doma a že to provede Alice....Cestou zpět Edward zastaví na silnici a objeví se tam Jacob.Chce s němi mluvit.Po té co se ti dva málem poperou,požádá Edward Bellu o ruku....

 

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

 

 

Náhledy fotografií ze složky Twilight sága - 2.díl Nový měsíc